Amstelveen Heemraad, zoals de club nu voluit heet, is een zaterdagclub met historie. Meer dan 72 jaar oud, dus ruim 72 jaar historie. Met de archieven die er zijn, kan je toch een aardig beeld krijgen hoe het allemaal is gegaan. Cijfermatig is altijd leuk, want cijfers liegen niet. Historie is terugkijken op hoe het was, hoe het is gegaan, en hoe het nu is. Zo is het ook met enkele leden, die al meer dan 72 jaar lid zijn en op de eerste ledenlijst stonden. Dat is een veel langere geschiedenis, die vaak nog heel vers in het geheugen zit. Meer dan 72 jaar levert ook een gigantische hoeveelheid data op. Namen, gebeurtenissen, legendarische momenten, teveel om op drie pagina’s kwijt te kunnen. Een selectie hiervan maken is altijd lastig, maar met alle credits voor iedereen die wat betekent heeft voor de club in die ruim 72 jaar. Terug naar het naoorlogse Nederland.
Met man en macht werd gewerkt aan de wederopbouw van ons land. In Amstelveen ontstond de behoefte om na te denken over een Christelijke Sportclub. Samen met ds. Leen van Ginkel hebben Jan Jongkind senior én junior toen de eerste stappen gemaakt en ontstond C.S.C.A, Christelijke Sport Club Amstelveen. Op 25 oktober 1947 werd de club ingeschreven bij de voetbalbond en met 63 voetballeden begon de club de reis van 72 jaren. Het begon als een omni-vereniging, maar uiteindelijk gingen de andere takken van sport, korfbal, volleybal en de wandelclub, zelfstandig verder en ging het voetbal alleen verder.
Amstelveen begon, zelfs nog voor de officiële oprichting, met voetballen op een weiland, ergens in de polder. Dat duurde niet lang, want al snel kon er worden uitgeweken naar de twee velden die Roda’23 ter beschikking stelde. Amstelveen begon zijn voetbalreis in de 3e klasse AVB (Amsterdamse Voetbal Bond) en wist in 1952 te promoveren naar de 2e klasse AVB. In het seizoen 1953/1954 gingen Amstelveen en Sint Martinus gezamenlijk het nieuwe complex op Overburg bespelen. In dat seizoen werd Amstelveen oppermachtig kampioen en promoveerde naar de 1e klasse AVB. Op 18 mei 1955 werd Amstelveen voor de tweede keer op rij kampioen en liet de onderbond achter zich en promoveerde naar de 4e klasse van de KNVB. Zeven jaar later kreeg Amstelveen zijn eigen onderkomen. In de toenmalige nieuwe woonwijk aan de Sportlaan werd op 3 september 1960 de sleutel van de nieuwe accommodatie en clubgebouw overgedragen door de Gemeente aan Amstelveen. De eerste jaren werden de velden en clubgebouw nog gedeeld met De Vliegende Hollander, maar in 1968 verhuisde die club naar een andere locatie. Momenteel delen wij twee velden met Nautilus.
Een decennium lang was Jan de Jonker de trainer en liet de club in de 2e klasse achter in 1965. Op dat moment het hoogste podium in Nederland voor het zaterdagvoetbal. Met behulp van legendarische spelers zoals de clubtopscorer aller tijden van Amstelveen, Jan Fopma. 129 keer wist hij het net te vinden in 9 seizoenen, Henk Groenendijk, de nummer 3 op de ranglijst met 103 goals en Wim Verburg, de nummer 4 met 81 goals, waren er die seizoenen bij. Amstelveen speelde 6 seizoenen lang op het hoogste niveau. Daarna volgde degradatie. Met 249 voetballende leden was C.S.C.A. een aardig grote vereniging geworden. In het seizoen 1966/1967 ging de vereniging onder de naam vv Amstelveen verder. Ondertussen was het zaterdagvoetbal uitgebreid met een 1e klasse. Met de komst van Wim van Oostvoorn werd de gang naar boven weer ingezet en na twee kampioenschappen op rij speelde de club weer op het hoogste niveau van Nederland, indertijd de 1e klasse. Amstelveen had destijds in Actief een hoofdsponsor gevonden, die graag zijn naam aan de club verbond. Zes jaar heeft de club toen onder de naam Actief Amstelveen gespeeld. Dat was vijf jaar in de hoogste klasse met een 3e plaats als hoogste notering. Maar aan alles komt eind, de hoofdsponsor verdween en Amstelveen gleed langzaam wat af en werd een gedegen 3e/4e klasser over een langere periode.
Aan het begin van het seizoen 1976-1977 ontstond het idee om met een damesteam te gaan spelen. De plannen werden gemaakt en de speelsters werden gezocht en op 7 december 1976 was de eerste wedstrijd van een damesteam van Amstelveen een feit. Met de wedstijd tegen de Geuzen vond het damesvoetbal zijn oorsprong. Daarna is het snel gegaan. In het seizoen 1979-1980 speelde Amstelveen met 3 dames en 1 meisjes team in de competitie. Nu, bijna 44 jaar later, spelen wij dit seizoen met heel veel meisjes teams en een damesteam op het veld én een damesteam in de zaal/
Voor de meest tragische gebeurtenis in onze grote historie moeten wij terug naar die vreselijke maandagmiddag van 4 juni 1979. Uit het niets werd Amstelveen overvallen door hevig noodweer en sloeg de bliksem in op het hoofdveld tijdens de competitiewedstrijd tegen Marken. Hierbij werd de 19 jarige Jan Goedkoop dodelijk getroffen. Nog altijd hangt deze gebeurtenis als een schaduw over ons verleden.
22 april 1983 is de geboortedatum van de Club van 100. Deze club, met een jaarlijkse bijdrage van 100 gulden van de deelnemers (nu € 50), heeft als doel Amstelveen Heemraad financieel te ondersteunen. 80% van de inkomsten komt de club ten goede als een specifiek doel daarom vraagt. Het ene jaar worden er doeltjes voor de jeugd aangeschaft, een ander jaar is het een bijdrage voor aan- of rondom het gebouw. De Club van 100 was eerst een eliteclub, of te wel je moest er voor gevraagd worden. Momenteel is deze voor meerdere mensen toegankelijk en kan iedereen gemakkelijker lid worden.
In juni 1992 kreeg Amstelveen weer een hoofdsponsor die zijn naam verbond aan de club. Supermarkt Oscars, in het pand van de huidige Jumbo op Groenhof, werd onze hoofdsponsor en wij hebben 5 jaar gespeeld onder de naam Amstelveen/Oscars. Na de degradatie van 1993/1994 naar de 4e klasse wist men dat het anders moest en met een ambitieus plan besloot Adrie Tap te stoppen met voetballen en werd hoofdtrainer van Amstelveen. Hij begon in de 4e klasse en promoveerde twee seizoenen achter elkaar. Het eerste jaar in de 2e klasse eindigde Amstelveen nog op een 4e plaats. In juni 1997 nam Bouwbedrijf De Heemraad de sponsoring over van Oscars en werd onze hoofdsponsor. Vanaf het seizoen 1997/1998 spelen wij onder de naam Amstelveen Heemraad. Dit seizoen dus voor de 20e keer. In het eerste seizoen met de nieuwe naamsponsor werd Amstelveen met overmacht kampioen en promoveerde naar de 1e klasse. In deze periode had Adrie Tap de beschikking over de nummer 2 van de topscorerslijst, Frank Bos. 105 keer was hij trefzeker en met een veelvoud van assists heeft hij die tijd zeker zijn stempel op het succes gezet. Het seizoen 1998/1999, net gepromoveerd naar de 1e klasse, werd het laatste seizoen voor Adrie Tap en met een 9e plaats nam hij afscheid en werd opgevolgd door Arnoud Peeters, die vier jaar met Amstelveen in de 1e klasse speelde.
Ondertussen was de jeugd met een opmars bezig en het begon allemaal met het winnen van de KNVB beker door de B1, die EDO versloeg. Twee jaar later was de D1 te sterk voor de Kon. HFC en een jaar daarna won de C1, in een zinderende finale van AS’80. Net na de eeuwwisseling werd de C1 kampioen in de hoofdklasse en promoveerde naar het hoogste niveau en speelde het seizoen daarna tegen Feijenoord C1, NAC B1 en nog 5 andere betaald voetbal organisaties. Het jaar daarop werd de B1 met overmacht kampioen in de hoofdklasse en promoveerde naar de landelijke divisie. Twee jaar later speelde de C1 in de 2e divisie en kon de B1 zelfs kampioen worden in de 2e divisie in de thuiswedstrijd tegen Volendam. Een gelijkspel was voldoende, maar 8 minuten voor tijd scoorde Volendam de 1-2 en moest de B1 de herkansing in. Barendrecht werd nog wel verslagen, maar NAC B1 bleek te sterk. Amstelveen had door het hoge niveau een grote aantrekkingskracht en al gauw werden de limieten gezocht met wat vanuit onze eigen jeugd moest doorstromen en hoeveel van buitenaf. De keuze werd gemaakt, maar dat ging wel gepaard met kwaliteitsverlies. Toen ook nog een aantal bepalende trainers vertrokken konden de selectieteams het niet meer bolwerken. De laatste jaren is de wens weer gekomen om hogerop te komen met de jeugdteams. Hier wordt nu weer veel aandacht aangegeven en dit zal onze opleiding weer naar een hoger niveau laten groeien en zal de stijgende lijn snel zichtbaar zijn.
Nadat duidelijk werd dat Amstelveen The International School (ISA) binnen de stadsgrenzen ging krijgen, werd ook duidelijk dat er een verkaveling ging komen van de vier voetbalvelden van Amstelveen. In de hoek van de Sportlaan en de Beneluxlaan ging de ISA nieuwbouw van start. Het seizoen 1994-1995 ging vervolgens van start op het vernieuwde sportcomplex aan de Sportlaan. Amstelveen gaf hiervoor de velden op die achter de toenmalige kantine lagen en kreeg daar de huidige velden 2,3 en 4 voor terug. Met name het 4e veld (en het indertijd daarnaast gelegen trainingsveld) lag minder gunstig dan voorheen, maar was goed bereikbaar. Door de expansie van ISA kreeg Amstelveen de gelegenheid een geheel nieuw clubgebouw neer te zetten. Op de plek van de oude kantine kon ISA verder uitbouwen en kon Amstelveen eindelijk beginnen aan de bouw van een nieuw clubgebouw tussen het 1e en 2e veld. De eerste paal ging op 10 december 2010 de grond en een jaar later, op 9 december 2011, werd het nieuwe clubgebouw opgeleverd. Na een grootscheepse verhuizing gingen wij na de winterstop van 2010/2011 vanuit het nieuwe clubgebouw opereren. Wij hadden toen alweer twee jaar de beschikking over twee kunstgrasvelden.
In die tijd is ook het project van de Eurokikkers opgestart. Spelertjes van onder de zes die al in teamverband willen voetballen. Volgens de KNVB richtlijnen moet je minimaal 6 jaar zijn om in competitieverband uit te komen, maar is er op jongere leeftijd al behoefte om op een veld te voetballen. Met de komst van de Eurokikkers is deze wens ingevuld en heeft deze groep aangetoond dat het heel leuk en leerzaam is om eerder te starten met voetballen.
Tien jaar geleden is tijdens de ledenvergadering de wens uitgesproken om na te denken over het opstarten van G-voetbal. Er bleek een behoefte te zijn om dit te gaan organiseren en, na een gedegen voorbereiding van een jaar, is zes jaar geleden gestart met G-force. Elke zaterdagmorgen wordt er onderling gevoetbald. Ook wordt er regelmatig deelgenomen aan toernooien met andere clubs.
Na het seizoen 2002/2003, toen Amstelveen degradeerde uit de 1e klasse, ging de club pendelen tussen de 2e en 3e klasse. In 13 jaar tijd werd er zeven seizoenen uitgekomen in de 2e klasse en zes seizoenen in de 3e klasse. Met zeven verschillende trainers waren er vier degradaties te betreuren, maar waren er ook feestjes van drie keer promotie. Momenteel komt de club uit in de 3e klasse en heeft zijn zinnen gezet om weer terug te gaan naar de 2e klasse.