De Kikker spreekt met… Marcel Havermans #3

Beste Marcel, wat fijn dat je meedoet en met de Kikker in gesprek wil gaan. De Kikker zou je groots kunnen presenteren aan de lezers, maar wie kan dat het beste dan jijzelf. 

Zou je jezelf willen introduceren: wie is Marcel Havermans?

Ik ben een man van 63, getrouwd en ik heb vier kinderen, vier schoonkinderen en vijf kleinkinderen. In het dagelijks leven ben ik zelfstandig financieel adviseur en werk voor diverse tussenpersonen. Mijn specialiteit is hypotheken.

Voor degene die het nog niet weten: wat is jouw rol binnen de vereniging?

Ik ben nu zo’n 15 jaar selectiemanager en regel veel voor het Eerste en het Tweede elftal van de club. Ooit begonnen in 1991 als leider van de F3 (jongens onder 7) en zo doorgegroeid naar de A-selectie. 

Daarnaast ben ik actief op Twitter met mijn eigen Twitter, @marcelhavermans, en voor de club @amstelveenheemraad. 

Je was in november 2022 bij een praatprogramma van RTVAmstelveen, om te praten over ons 75-jarig jubileum. Hier werd je geïntroduceerd als de archivaris van onze vereniging. Je bent iemand van de cijfertjes. Kun je vertellen hoe dit is ontstaan?

Een afwijking. Ik ben een statistiek freak. Ik hou van cijfertjes. Vroeger al, maar met het voetbal begon ik alles bij te houden. Bij de jeugd al. Wie er scoorde, alle uitslagen, standen en dat heb ik altijd volgehouden, Dus ook van het Eerste elftal. En toen begon ik met terugwerkende kracht alle uitslagen op te zoeken van het Eerste elftal, ver terug in de tijd. Toen ik het archief kreeg van Amstelveen van de zoon van de oprichter, Jan Jongkind, waaronder alle Kickers, het clubblad van de club, kon ik de data gaan completeren. Nu heb ik van alle wedstrijden, de speeldatum, de tegenstander, de uitslag en doelpuntenmakers in beeld. 

Je bent een niet te missen persoon op de zaterdag. Je weet wat er speelt binnen de vereniging. Welke uitdagingen zie jij voor de komende jaren voor vv Amstelveen Heemraad?

Wij zijn de laatste jaren gegroeid en staan steeds sterker in onze organisatie. De grootste uitdaging is dit vol te houden en daar waar nodig is een tandje bij te zetten. Zeker op het gebied van vrijwilligers kunnen wij nog wel wat stappen maken. Meer ouders, maar zeker ook de opa en oma’s bij de club te betrekken is een mooi streven. Als ik kijk naar onze onderhoudsploeg kunnen er nog wel wat handjes bij. Zeker voor de opa’s van onze jeugdleden is het wellicht een leuke uitdaging om bij te sluiten. Er zullen toch genoeg gepensioneerde loodgieters, elektriciens, metaalbewerkers en andere handige opa’s zijn die het leuk vinden een bijdrage te leveren aan de club van hun kleinkind(eren). Zij hebben vaak tijd genoeg en willen best wel onderdeel worden van deze geweldige club. Zeker als zij weten hoe leuk het is. 

Je was onderdeel van de jubileumcommissie en was hoofdschrijver van het jubileummagazine. Je moet nu ongetwijfeld in een zwart gat zijn gevallen. Wat is het volgende waar je je op gaat storten binnen de vereniging?

Ik ben natuurlijk nauw betrokken bij de A-selectie, maar ondertussen ben ik ook onderdeel van de nieuwe commissie die zich bezighoudt met Social Media en alle publiciteitszaken van de club. Daarnaast lijkt het mij leuk om eraan bij te dragen meer sponsoren aan de club te binden. Als ik rondkijk zie ik maar weinig reclameborden langs het veld, terwijl bij de meeste clubs het hoofdveld helemaal volhangt en soms zelfs met een tweede ring. Daar kan nog wel veel verbetering in komen.

Je loopt al lange tijd rond bij vv Amstelveen Heemraad. Wat is in die tijd jouw mooiste herinnering bij de vereniging?

Er zijn een heleboel mooie herinneringen. Op de korte termijn is dat zeker het afgelopen Jubileum. Met een geweldige groep hebben wij wat moois neergezet. Alles viel perfect in elkaar, onwijs veel medewerking gekregen van zoveel mensen binnen de club en met z’n allen hebben wij er een prachtige maand van gemaakt. Maar het weer was op de jubileum dag zelf ook geweldig. Voor de rest natuurlijk de successen, want het is sport en dan wil je winnen. 

De kampioenschappen van het Eerste waren mooi, maar de beide bekerfinales in 1997 met de D1 (jongens onder 13) en in 1998 met de C1 (jongens onder 14) waren echte hoogtepunten. Ik was leider van die teams en Hittjo Schipper was de trainer.

De D1 finales was tegen Kon. HFC D1 (zij hadden Ajax uitgeschakeld in de Halve Finale) en de finale werd gespeeld op de Toekomst, de velden van Ajax. Met zo’n 100 man publiek van Amstelveen langs de kant wonnen wij met 2-0 en de beker werd uitgereikt op het bordes van Ajax. 

Het jaar daarop stonden wij weer in de finale met de C1. Toen tegen AS’80. Dit werd een legendarische wedstrijd. De hele wedstrijd oppermachtig, snel op 1-0 voor komen en maar niet de 2-0 kunnen maken. Vlak voor tijd kwam AS’80 op 1-1 en werd er verlengd. In de verlenging maakten wij weer snel de 2-1, maar die werd afgekeurd. Kort voor het eind kwam AS’80 op 2-1 voor en leek de wedstrijd gespeeld. Toch wisten wij, ver in blessuretijd, alsnog de 2-2 te maken en moesten strafschoppen de beslissing brengen. Wij wonnen deze serie en voor het 2e jaar op rij stond ik met de aanvoerder van het team op het bordes. Dat was onvergetelijk. 

Een vereniging kent naast sport ook een – niet geheel onbelangrijk – sociaal aspect. Welke (belangrijke) mensen in je leven koppel je aan Amstelveen Heemraad?

Dat zijn er eigenlijk best veel, want door de jaren heen heb ik veel vrienden/kennissen gekregen via de club. Zonder specifiek namen te noemen zijn het er best wel veel. De één wat langer dan de ander en zeker de laatste paar jaar zijn daar echt speciale vrienden bijgekomen. 

Ook zullen er uiteraard mensen zijn die mij wat minder leuk vinden, want ik geef graag mijn mening en dat wordt niet altijd op prijs gesteld. Ondanks dat ik altijd stel dat het mijn mening is en dat andere deze mening niet hoeven te volgen, zijn er altijd mensen die daar moeite mee hebben. 

Er zijn genoeg mensen die jou (her)kennen en weten wat je doet binnen de vereniging. Zou je de lezer mee kunnen nemen in wat jou bezighoudt in het dagelijks leven?

Ik ben zeer leergierig, dus ik wil graag alles weten. Dat kost soms wat tijd, want mijn interesse is best wel breed. Daarnaast ben ik druk in de financiële wereld, waardoor ik vaak keuzes moet maken qua tijd. Het volgen van mijn kleinkinderen staat hoog op mijn prioriteit lijstje en geeft mij altijd veel plezier.

Deel dit bericht op de Sociale Media!

Scroll naar boven