De Kikker spreekt met… Melvin ten Veen #14

Beste Melvin. Leuk dat je in gesprek gaat met De Kikker! Ik kan genoeg over je vertellen, maar je kent jezelf uiteindelijk het beste. Daarom aan jou de eer om jezelf voor te stellen aan de lezers.

Introduceer jezelf eens: wie is Melvin ten Veen?

Mijn naam is Melvin ten Veen, 26 jaar oud en werkend op een middelbare school in Amstelveen. Ik ben bij de vereniging komen voetballen en maakte deel uit van de eerste lichting Eurokikkers (mini-pupillen). In mijn jeugd heb ik altijd bij Amstelveen Heemraad gespeeld en toen ik naar de senioren ging, besloten te stoppen met voetbal. Soms mis ik het zelf voetballen wel eens, maar sinds mijn betrokkenheid bij de selectie heb ik het ‘teamgevoel’ meer terug. Bij de selectie ben ik terecht gekomen door het beheren van de socialmedia accounts en hebben de trainers van de selectie mij geholpen tijdens mijn KNVB cursussen. In het seizoen 2024-2015 ben ik begonnen met het geven van trainingen aan de toen nog E7. Van de trainers waarmee ik gewerkt heb in de jeugdelftallen waar ik speelde, heb ik veel meegenomen tot de trainer die ik nu zelf ben. 

Wat doe je allemaal als vrijwilliger voor de vereniging?

Dat heb ik eigenlijk hierboven al een beetje verklapt, ik ben voetbaltrainer van meerdere jeugdteams. De MO13-1, MO17-1 en de JO19-2 train ik samen met Chantal. En daarnaast beheer ik meerdere  socialmedia accounts van de vereniging (Facebook, Instagram, Tiktok en Youtube).

Je bent al tien seizoenen jeugdtrainer en was daarvoor drie seizoenen jeugdscheidsrechter. Voor deze inzet ben je tijdens de ledenvergadering van januari 2022 door de leden verkozen tot Vrijwilliger van het Jaar 2022. Een mooie erkenning! Wat zou jij willen meegeven aan (nieuwe) vrijwilligers?

Vrijwilligerswerk draagt ook bij aan je eigen ontwikkeling. Daar heb ik zelf een mooi voorbeeld van. Ik heb mijn huidige baan onder meer te danken aan de vele jaren die ik op het trainingsveld sta. Ik vind de contacten en zelfs vriendschappen die je opbouwt met andere vrijwilligers erg mooi. Binnen een vereniging zijn zo veel taken te vervullen, ook een hoop waar niet iedereen aan denkt. Vaak zie je alleen de trainers en scheidsrechters op zaterdag, maar ook doordeweeks gebeurd er een hoop. Zo hebben we bijvoorbeeld op maandag en vrijdagochtend de legendes van de werkploeg, die onder genot van koffie en flauwe grappen zorgen voor het onderhoud van onze accommodatie. Ook het bestuur is onderbelicht, ik zie hoeveel tijd en energie de bestuursleden stoppen in het draaiende houden van de vereniging. En Hans niet te vergeten, die met zijn camera zorgt voor de uitdraging naar buiten toe.

Er zijn genoeg dingen te doen binnen de vereniging. Iedereen kan daarin zijn of haar eigen kwaliteiten gebruiken en inzetten voor de club. Dus ik hoop dat iedereen zich geroepen voelt om een bepaalde taak op zich te nemen. Het geeft je zoveel voldoening!

Je was onderdeel van de eerste lichting Eurokickers en bent inmiddels al bijna 23 jaar lid van de vereniging. Wat maakt dat je zo verknocht bent aan Amstelveen Heemraad?

Dat heeft te maken met de sfeer, dat heel veel mensen als een familie met elkaar omgaan. Als je op zaterdag de trap op komt lopen, heb je al direct een leuk praatje met iemand. Mensen gaan leuk met elkaar om, generaties blijven terugkeren. Je krijgt veel terug voor de dingen die je doet.

Wat vind je belangrijk om over te brengen aan de spelers die je traint en coacht?

Tegenwoordig ben je niet alleen voetbaltrainer, maar ook bezig met het opvoeden. Ik probeer hier op een pedagogisch verantwoorde manier aan bij te dragen. Ik vind het belangrijk dat spelers altijd in zichzelf geloven en het maximale eruit proberen te halen. Dat met alles wat ze doen, of het nou thuis, op school of voetbal is, intrinsiek gemotiveerd zijn. Daar probeer ik altijd aandacht voor te houden. En plezier maken natuurlijk vooral, daar draait het spelletje om en dit is het allerbelangrijkste! 

Vorig seizoen heb je de opleiding van de Voetbalkadercoach (voorheen Hoofd Jeugdopleiding C) gevolgd en behaald. Je hebt daar vast veel nieuwe dingen geleerd. Wat neem je allemaal daarvan mee naar de praktijk? Hier heb ik veel geleerd, bijvoorbeeld het structuur aanbrengen binnen de begeleiding van het technischkader (trainers/coaches). De gesprekken die je met trainers voert zijn aan bod gekomen, het maken van een seizoensplanning. Het verzorgen van scholingen (train de trainers bijeenkomsten). En het begeleiden van de trainers op het veld. En zo kan ik nog wel even doorgaan eigenlijk, een breed scala aan onderwerpen dus. 

En hoe zie jij de ontwikkeling van de jeugd bij Amstelveen Heemraad voor je?

Ik ben ervan overtuigd dat de vereniging zich nog beter kan ontwikkelen wanneer er meer tijd en aandacht voor onze jeugdtrainers komt, wat natuurlijk weer ten goede komt van onze jeugdopleiding. Kennisoverdracht hierin is belangrijk, of het nou intern aangeboden gaat worden of extern met bijvoorbeeld een KNVB-opleiding. De laatste jaren merk je dat de club meer in de lift is, en er zijn nog zeker stappen te zetten. Al met al denk ik dat we trots mogen zijn op onze jeugdopleiding.

Er bestaat ook nog een leven naast voetbal. Wat doe je voor de kost? En wat doe je graag in je vrije tijd?

Ik werk op een middelbare school in Amstelveen als pedagogisch afdelingsassistent. Hier heb ik regelmatig contact met de leerlingen, ben ik het eerste aanspreekpunt als ze ergens mee zitten. Ik vind het leuk om de leerlingen daarin te ondersteunen en helpen. In mijn vrije tijd dan zit ik graag voor de buis naar voetbal te kijken. Twee dagen in de week geef ik training en regelmatig woon ik een vergadering bij van het een of ander. En op zaterdag ben ik druk met het coachen van mijn drie teams.

Je hebt ook enige betrokkenheid bij de selectie, weliswaar achter de schermen. Letterlijk, want je maakt content met video’s en de wedstrijdposters. Welke (vastgelegde) herinnering van afgelopen of huidige seizoen is je het meeste bijgebleven?

Ik vond de nacompetitie voor promotie in 2022 erg mooi, na een knappe overwinning op JOS Watergraafsmeer. Ook de comeback tegen Buitenveldert van dit seizoen (2-4 winst) is mij bijgebleven. De laatste weken is het eigenlijk nog meer genieten langs de lijn, en dat heeft alles te maken met het goede voetbal. Afgelopen januari het trainingskamp in Mierlo was ook geweldig om bij te zijn.

Bij wie zou de Kikker nog echt eens moeten langsgaan? En wat zou je van diegene willen weten?

Ik raad je aan om eens langs te gaan bij Bas van Leeuwen. Iedereen kent hem, maar toch ben ik benieuwd hoe hij kijkt naar de veranderingen qua vrijwilligerswerk in de loop der jaren? En hoe kunnen we volgens hem zorgen voor meer vrijwilligers? Met al zijn verhalen zou ik je wel aanraden om een hele dag uit te trekken voor het interview.

Is er nog iets anders dat je wil delen?

Meld je aan als vrijwilliger. Doe vooral iets waar je je prettig bij voelt en waar je kwaliteiten liggen. De vereniging heeft er veel baat bij en je hebt er zelf ook nog iets aan. Er zijn ook mensen die bepaalde expertises hebben. De vereniging heeft er veel aan als zij een beroep kunnen doen op deze kennis. 

Deel dit bericht op de Sociale Media!

Scroll naar boven